Aarhus Universitets segl
Dette projekt er afsluttet, og hjemmesiden opdateres derfor ikke længere.

Kampen for at komme op igen

SFI skriver i pressemeddelelse: Hvordan kan det være, at nogle indvandrere med høj uddannelse klarer sig godt i Danmark, mens andre højtuddannede ender som arbejdsløse på kanten af samfundet? SFI-forsker Anika Liversage har interviewet højtuddannede indvandrere fra Østeuropa for at afdække nogle af de usynlige barrierer, der gør, at nogle klarer sig, mens andre mislykkes.

Anika Liversage beskriver i sin forskning forskellige veje, de højtuddannende indvandrere følger i Danmark. Men for alle indvandrerne gælder det, at de helst vil holde fast i den arbejdsmæssige og professionelle status, de havde i hjemlandet – hvis man er læge eller lingvist i Bosnien, opfatter man også sig selv som læge og lingvist i Danmark.

"De fleste har på et tidspunkt, haft en tro på, at de kunne komme tilbage til en position svarende til den, de kom fra. Men der er forskellige 'glasvægge', nogle af dem støder imod," påpeger Liversage. En af disse glasvægge kan være hvilken uddannelse, man har. "Professionen er vanvittigt betydningsfuld," understreger hun.

For eksempel kan læger eller ingeniører have lettere ved at finde sig til rette på det danske arbejdsmarked. Deres kvalifikationer kan overføres, og de kan komme på opkvalificeringskurser. Og så hjælper det især, hvis der er mangel på den type arbejdskraft i Danmark.

Det kan være sværere, hvis man er jurist eller har en humanistisk uddannelse. Det er ikke sikkert, at de kvalifikationer, man har opbygget i hjemlandet, bliver opfattet som brugbare i Danmark. Men det kan være svært at skulle acceptere, at man skal tage sin uddannelse igen eller måske begynde på en helt ny uddannelse.

Læs hele pressemedelelsen på SFI's hjemmeside

Oops, an error occurred! Code: 2023113010010744c91205