Aarhus Universitets segl
Dette projekt er afsluttet, og hjemmesiden opdateres derfor ikke længere.

Nye faktaark fra NCK

Nationalt Center for Kompentenceudvikling indsamler metoder og redskaber. Denne viden formidler vi blandt andet i faktaark, der giver en kortfattet og præcis beskrivelse af metoden eller redskabet. Alle faktaark bliver løbende offentliggjort på hjemmesiden. Nedenfor kan du se de seneste faktaark fra NCK.

Brug e-learning som kompetenceudvikling, hvis teknologiudviklingen skal matches
Få mere at vide om en metode til kompetenceudvikling rettet mod timelønnede medarbejdere i en biopharmaceutisk produktionsvirksomhed. Metoden kan anvendes direkte af medarbejderne selv. Fjernundervisningen er tilrettelagt for kortuddannede produktionsmedarbejdere. Den enkelte medarbejder på virksomheden har i løbet af et år skullet sørge for at klikke sig ind på en hjemmeside, gennemgå fire fag og afslutte med en eksamen.

Kompetenceudvikling styrker konkurrenceevnen
Læs om en mindre vidensintensiv fremstillingsvirksomhed i elektronikindustrien,hvor produktionschefen arbejder med kompetenceudvikling af timelønnede medarbejdere i produktionen. Metoden bygger på en tæt sammenhæng mellem en konkret uddannelsesplan for hver enkelt medarbejder, løbende samtaler med medarbejderne, netværksdeltagelse med andre produktionsledere i branchen samt et stærkt samarbejde med en elektronikafdeling ved et AMU-center.

Kompetenceudvikling gennem en oplæringsmaskine
Læs om en stor international forarbejdningsvirksomhed inden for metalindustrien, der som led i at reducere oplæringstiden af nyansatte har opstillet en oplæringsmaskine, fået oprettet et kortere teorikursus og uddannet interne jobinstruktører til at varetage oplæringen af de nyansatte.

Sidemandsoplæring og mundtlig vidensdeling
Hvordan bliver nyansatte ufaglærte medarbejdere oplært i at betjene komplicerede computerstyrede
maskiner? Det giver dette faktaark et forslag til. Det er rutinerede tappeførere og pakkeoperatører, der er uddannede instruktører, som oplærer nyansatte til at betjene maskinerne. Der er med andre ord tale om, at kollegaer oplærer hinanden gennem sidemandsoplæring og mundtlig overlevering af viden.

Systematisk udvikling af kvalifikationer og kompetencer
Hvordan kan det gøres? Det kommer vi med et bud på her. Faktaarket beskriver Sygeplejepersonalets kvalifikations- og kompetenceudviklingsprogram, der strækker sig over 4 år. Det betyder for det første, at medarbejderne skal kunne se sig selv og deres udvikling af kompetencer i så langt et tidsperspektiv. For det andet kan programmet på grund af sit tidsperspektiv være med til at fastholde medarbejderne i jobbet. Via programmet har medarbejdere og ledelse mulighed for at udvikle et fælles sprog om kompetencer, der knytter
sig til den konkrete arbejdsplads.

Hent faktaarkene på NCK's hjemmeside

Oops, an error occurred! Code: 20231130100217a59b2f6b