Stor forskel på tyrkernes beskæftigelse
Agenda skriver: Kommunerne har markant forskellig succes med at få indvandrere fra samme land i arbejde.
Agenda har foretaget en analyse, hvor de har set på, hvor gode Danmarks ti største indvandrerkommuner er til at få mandlige indvandrere fra Tyrkiet, Irak og Pakistan, der har været i landet i mindst seks år, i job.
Agenda har blandt andet spurgt Hans Hummelgaard, vicedirektør med integrationsforskning som felt på Anvendt KommunalForskning (AKF), der forklarer, "at kommunens indsats kan spille en betydelig rolle, når det gælder indvandrerbeskæftigelse. Det, der generelt kendetegner en kommune, som klarer sig godt på det område er, at det er en kommune, hvor der er høj politisk bevågenhed på integrationsområdet, hvor formålet er at få den ledige i job i modsætning til en omsorgstilgang, og så en god gedigen sagsbehandling, hvor der er tæt kontakt til den ledige, tæt opfølgning og godt samarbejde med virksomhederne i lokalområdet. Desuden har det også betydning, hvis kommunen har specialiserede folk, der arbejder med indvandrerne, og de særlige problemer de måtte have".
Agenda har også spurgt Ceyhan Aydemir i integrationsrådet og i det lokale beskæftigelsesråd i Odense. Han har selv tyrkisk baggrund, og han mener, at generelt har Odenses tilbud til indvandrerne været for lidt attraktive for den enkelte ledige. Agenda citerer ham for at sige: "Der har været for meget bevidstløs aktivering uden udsigt til noget konkret arbejde. Og vi har ikke været gode nok til at tilbyde relevant uddannelse inden for områder, hvor vi mangler arbejdskraft. Men det går fremad nu, selv om det nok går for langsomt i forhold til, hvad andre kommuner præsterer. Vi har haft succes med vores nye etniske jobteam, og vores tilbud om uddannelse i busselskaberne med udsigt til et konkret job bagefter, har givet rigtigt gode resultater, som bygger videre på," siger han.