Aarhus Universitets segl
Dette projekt er afsluttet, og hjemmesiden opdateres derfor ikke længere.

Voksen- og efteruddannelse giver større jobsikkerhed og færre sygedage

Undervisningsministeriet skriver: Job frem for arbejdsløshed, mere i lønningsposen og færre sygedage er bare nogle af fordelene ved voksen- og efteruddannelse. Det viser rapporten "Effektanalyse af voksenuddannelse - Analyse af individeffekter samt cost-benefit-analyse", som netop er offentliggjort.

Nu foreligger resultaterne af den hidtil mest omfattende registerbaserede analyse af gevinster for dem, der deltager i offentligt finansieret voksen- og efteruddannelse, VEU.

Voksenuddannelse på videregående niveau har de største økonomiske gevinster for samfundet. Kategorien omfatter blandt andet diplomuddannelser i offentlig forvaltning og it. Deltagerne, som i forvejen har en videregående uddannelse, kan se frem til betydelige lønstigninger og bedre muligheder for beskæftigelse.

Også erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse giver bedre tilknytning til arbejdsmarkedet samt stor jobsikkerhed. Kategorien omfatter blandt andet arbejdsmarkedsuddannelserne, AMU-kurser. De består af 3.000 uddannelser og enkeltfag fra erhvervsuddannelser i for eksempel it, rengøring og hygiejne samt pleje af grønne anlæg. Her er effekten mere blandet, hvad angår løn, men især de ufaglærte får mere i lønningsposen.

For dem, der deltager i almen voksenuddannelse og hf-enkeltfag, tegner sig ikke samme positive billede. Det kan blandt andet skyldes, at mange af deltagerne fortsætter på en ordinær uddannelse. Fag på hf-niveau bruges for eksempel som springbræt til en videregående uddannelse - hvilket da også er et af de primære formål med de almene voksenuddannelser.

Rapporten er udarbejdet af AKF i regi af Det Nationale Center for Kompetenceudvikling. Formålet er at tilvejebringe en systematisk og forskningsbaseret viden om effekterne af VEU, der kan give politiske beslutningstagere og andre centrale aktører et mere kvalificeret grundlag for at overvåge og videreudvikle indsatsen af VEU og rammerne herfor.

Læs pressemeddelelser og rapporter på:

Oops, an error occurred! Code: 20231130095839dbb44438